Välja Kajak

Connos Kajak

Att välja kajak


Vi på Connos Kajak har hjälpt många elever och kunder att välja kajak. Genom att ställa några enkla frågor till dig själv kan du komma en bra bit påväg. Första och enklaste frågan är, hur stor är jag (längd/vikt)? Vilka ambitioner har jag med paddlingen (Vilken budget har jag)? Hur mycket packning kommer jag oftast ha? Kan du Svara på dessa frågor är du en god bit påväg mot att välja en kajak som passar just dig. Glöm inte att räkna in flytväst, paddel, kapell och säkerhetsutrustning i budgeten. De tillbehör som medföljer om du köper ett kajakpaket är oftast av för låg kvalitet för att du ska ha någon glädje av att använda dem.

Kajakens längd och breddLite förenklat kan man säga att en längre kajak är snabbare än en kortare kajak. Den längre kajaken är däremot mer svårsvängd och svårare att hantera på land. Det gäller att hitta en bra balans mellan dessa egenskaper. De flesta för/nack  -delar med en kajak är kopplat till vattenlinjelängden och inte totallängden.


En bredare kajak är stadigare än en smalare om skrovformen är lika. En smalare kajak är snabbare än en bredare. En överdrivet bred kajak kan upplevas som otymplig och ivägen för paddeln.


Är du en kortare person ska du ha en smalare kajak. Du kommer annars att få problem med att nå ner till vattnet med paddeln. Är du kortare får du också lägre tyngdpunkt och kajaken kommer därför att upplevas som stadigare.


Är du en längre/större person behöver du en bredare kajak för att få plats med lår/rumpa och för att kompensera för en högre tyngdpunkt.


Volym och maxlast


Det gäller att hitta en kajak som är lagom stor. En kajak som är för stor kommer att ligga för högt i vattnet och behöva barlast för att fungera. Idag finns det tillräckligt många kajakmodeller att välja på så en kajak där du behöver barlast är sällan nödvändigt.

Om kajaken är för liten kommer du att bli överskjöld med vatten och kajen kommer kännas onödigt instabil.


Kajaken ska vara tillräckligt liten för att inte vara ivägen för dig och paddeln och tillräckligt stor för att du inte ska känna dig ihopklämd.


 

Roder, skädda eller roder och skädda


Roder, skädda eller båderoder och skädda? Det beror på vilken kajak du har och hur du användert den. Det finns utpräglade Skädda kajaker, utpräglade Roder kajaker och Kajaker som fungerar med både och. En utpräglad skädda kajak har skarpa slag och mycket språng. De ser ut som tillplattade bananer och fungerar bäst för lek och bus i vågor och nära klippor.


En  utpräglad roderkajak har rak köllinje och runda slag. Den är betydligt snabbare och fungerar bättre för dig som villkunna träna eller paddla snabbt.


De kajaker som inte är så utstuderade fungerar skapligt till det mesta. En skädda kajak kräver också att du lär dig paddla bättre men i gengäld har du en  lekfullare kajak.Material och vikt


Det finns många olika material att välja mellan och samma model finns ofta i flera olika material. En kajak som väger mindre kommer inte bara att vara lättare att bära  på land. Den kommer också att ha bättre accelerration och reagera snabbare på olika svängar. Det finns två olika sätt att få ner vikten på ett skrov. Det bästa sättet är att använda bättre(dyrare) material och få ett skrov som behållit det mesta av sin styrka. Det sämre sättet är att använda mindre av samma material. Då får du en lätt men vek kajak till ett lågt pris.


Det finns också kajaker som väger marginelt mindre än glasfiber men är byggda för att vara betydligt hållbarare.

Du måste fråga dig själv vilka egenskaper du behöver och är beredd att betala för.


info@connoskajak.se    018-29 17 80

Copyright © All Rights Reserved Connos Kajak owns the right to alll content on connoskajak.se